Med et digitalt mikroskop er det mulig å ta svært nære bildet, og en kan se detaljer som en ikke klarer å se med vanlig syn.
. . .
Digitalt mikroskop og insekt
Da jeg var ute i dag, fant et av barna et mini-mini krypende insekt. Det lignet på en larve, men var så utrolig lite! Jeg spurte barna om vi skulle studere insektet litt nærmere, og det ville de, så jeg sprang og fant en insektboks. Men, imellomtida fant insektet ut at det ikke ville mere, og borte var det… Skuffelsen var stor, men jeg sa at de kunne se om de fant et annet lite dyr. Da kom barna med to små maur og en snegle med hus, og vi la de oppi boksen.
Seinere skrudde vi på datamaskinen, koblet til det digitale mikroskopet, og «satte» det oppå mauren. Da kunne vi plutselig se mauren i stort format på skjermen, helt tydelig. Det var spennende å se hvordan den krøp! Så trykket vi på bildeknappen, og så fikk vi et ganske tydelig bilde av en maur – nå i stort format!
Så prøvde vi med sneglen, men den ble litt for stor. Vi kunne imidlertid studere hvordan den strakk øynene sine, og plutselig lignet det mer på en slange bortover skjermen…
. . .
Digitalt mikroskop og hårstrå
Dette var spennende, men nå ville vi prøve noe som lå i ro. Ei jente nappet ut et hårstrå, det var helt lyst, og ble nesten gjennomsiktig. En gutt nappet også ut et hårstrå, det var brunt – og de så ganske forskjellige ut!
Barnehagen har et blomsterbed utenfor kjøkkenet, og vi gikk ut og plukket to blomster. Utrolig hvor mange spennende nærbilder en kan ta av blomstene. Nå var barna blitt trygge på hvordan mikroskopet virket, og klarte både å holde mikroskopet i ro og trykke samtidig!
Så lastet vi opp noen av bildene på nettsida, og barna var med og valgte ut hvilke og satte tekst til bildene.
Vi har kjøpt mikroskopet hos Daisy, og det heter Easi-Scope, se Utstyr.