Erasmus+ prosjekt i Brasilia

(Text in English below) I forbindelse med et Erasmus+ prosjekt var jeg to uker på jobb i Brasilia, Brasil, denne sommeren. Det var to veldig interessante og lærerike uker. Jeg deltok på flere seminarer og møter ved Universitetet i Brasilia (UnB).

Jeg deltok også på møter med ansatte ved Ministry of Education (det brasilianske kunnskapsdep.), den norske ambassaden og EU-delegasjonen i Brasilia, og på et privat universitet (CEUB). I tillegg til dette var vi også på tre barnehage-/skolebesøk.

Erasmus+ prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Institutt for barnehagelærerutdanning ved UiS og Faculty of Education ved UnB.

Jeg ble svært godt ivaretatt av mine kontaktpersoner under oppholdet mitt, Professor Cristina Madeira-Coelho og Dr. Rhaisa Pael Farias.


Universitetet i Brasilia

UnB er et stort universitet med ca 5.000 ansatte (vitenskapelige og administrative) og ca 42.000 studenter. Det ble etablert i 1962.

LEEI

Allerede den første dagen av oppholdet mitt fikk jeg møte barnehagelærere og faglærere på videreutdanningen «Reading and writing in ECEC» (LEEI). Dette er en videreutdanning finansiert av det brasilianske kunnskapsdepartementet, for å styrke barnehagelæreres kunnskap om «early literacy», dvs. barns språkutvikling, språkstimulering, hvordan gjøre barn kjent med bøker og historier, å dikte egne historier m.m.

Animasjon i barnehagen

Den andre uka holdt jeg en workshop for LEEI-gruppen om animasjon, med de samme barnehagelærerne og faglærerne som jeg møtte uka før. Workshopen startet med at jeg snakket om digital teknologi som et pedagogisk verktøy i barnehagen, med vekt på digitale fortellinger og animasjon. Etterpå laget barnehagelærerne sine egne animasjonsfilmer. De var godt forberedt. I forkant av workshopen hadde Rhaisa og jeg fått tekstet den engelske versjonen av FILIORUM ressursen «Barnehagebarn lager animasjonsfilm» til portugisisk. Tidligere på dagen hadde barnehagelærerne jobbet med fortellingen, og planlagt
kulissene. Flere hadde med forskjellig materiell som de brukte til kulisser og rekvisitter.

De økonomiske forutsetningene og rammevilkårene er helt annerledes i Brasil enn her i Norge. Det er ikke vanlig med nettbrett i barnehager i Brasil. Vi brukte derfor kun mobiltelefoner, og appen StopMotionStudio. Men gleden over å skape noe nytt, ved hjelp av en mobiltelefon og en gratis app, diverse formingsmateriell, en stor dose kreativitet og masse humor var VELDIG til stede! Det ble mye lått og løye, som alltid når barnehagelærere tar i bruk kreativiteten sin og lager animasjonsfilmer. Workshopen ble avsluttet med felles refleksjon og diskusjon.

Presentasjon og workshop om digitale fortellinger og animasjon
Animasjonsprosessen

Norsk barnehage og barndom

Jeg hadde også en presentasjon for barnehagelærerstudenter, faglærere og barnehageansatte om norsk barnehage og barndom. Dette foredraget var bl.a. krydret med bilder fra norske barnehager. Etterpå hadde vi en lang og god diskusjon om temaet.

Alle presentasjonene mine ble holdt på engelsk, men med portugisisk tekst på PowerPoint lysbildene for å gjøre det lettere for publikum å følge med. En stor takk til Rhaisa som oversatte alt, og som fungerte som tolk! Selv på universitetet er det svært få som snakker engelsk, så språket var en stor utfordring.

Presentasjon av foredraget mitt
Rhaisa sitter i bakgrunnen og oversetter til portugisisk

Forskning fra Norge og Brasil

På det tredje seminaret jeg deltok på ble det presentert forskning fra både Norge og Brasil: «International colloquium on childhood studies: Meetings between Brazil and Norway». Seminaret ble arrangert av forskningsgruppen IMAGEM ved Faculty of Physical Education ved UnB. Fokuset i mitt foredrag var digital teknologi og barn: «Digital production created by six Norwegian children». I tillegg til meg, presenterte tre andre forskere fra IMAGEM sin forskning. Seminaret ble avsluttet med en god diskusjon mellom oss som hadde presentert og deltakerne.

På dette seminaret deltok også to profesjonelle tolker. De oversatte alt som ble sagt (fra engelsk til portugisisk når jeg snakket, og motsatt når de andre snakket). Det fungerte veldig fint, og bidro til at vi fikk en veldig fin og interessant dialog både mellom oss som presenterte og med publikum.

Invitasjon til seminaret og min presentasjon
Takk for meg
Fakultet for pedagogikk ved UnB

Utdanning i Brasil

I Brasil er det et stort politisk fokus på å sikre utdanning for alle. Barn har en lovfestet rett til barnehage (childcare) fra de er født og offentlig barnehage er gratis. Det er imidlertid få barnehager som tilbyr plass for de yngste barna, og de fleste av disse er private (og dermed ikke gratis). Barnehage er obligatorisk for 4- og 5-åringer. Barna begynner på skolen når de er 6 år. En måte å sikre utdanning for alle barn, er ved å tilby halvdagstilbud. Dette gjelder både barnehage og skole. En gruppe barn og lærere er i barnehagen/skolen om formiddagen, ca kl. 7.00-12.00. En annen gruppe barn og lærere bruker de samme lokalene om ettermiddagen, ca kl. 13.00-18.00. Mens barna er i barnehagen/skolen er lærerne sammen med de hele tiden. All planlegging og møter gjøres når barna som de har ansvar for ikke er til stede.

Brasilianske skoleelever ble hardt rammet under pandemien, særlig elevene i de offentlige skolene. Disse ble holdt fysisk stengt lengre enn de private skolene, og det ble i svært liten grad gitt tilbud om digital undervisning. Som en følge av dette, er det nå et ekstra stort fokus fra politisk hold på å styrke barnehagelærernes og lærernes kompetanse, for å gi barna en best mulig start og for å hjelpe lærerne til å møte de mange utfordringene de møter i hverdagen.
LEEI-prosjektet er et eksempel på en slik ordning for barnehagelærere, og tilsvarende ordninger er også opprettet for lærere i skolen. Det er også stor mangel på lærere både i barnehager og skoler, og lav søknad til lærerutdanninger. Noen av utfordringene deres er med andre ord de samme som i Norge.


Barnehagebesøk

I programmet mitt for de to ukene, fikk vi også tid til tre barnehagebesøk.

Jardim de Infância 21 de Abril

Den første barnehagen vi besøkte var Jardim De Infância 21 De Abril. Her ble vi møtt av en gruppe ivrige barn som viste oss rundt sammen med Adriana, assisterende styrer, og Agilson, spesial pedagog. Barnehagen ble åpnet i 1959, og er den første barnehagen i Brasilia. Den ligger i et privilegert område på en stor skogkledd tomt. Barnehagen har fem avdelinger inkludert en spesialpedagogisk avdeling. Alle barna er i alderen 4-5 år, og det er ca 18 barn på hver avdeling. Totalt ca 120 barn. Halvparten av barna og barnehagelærerne er i barnehagen om formiddagen, mens den andre halvparten er der om ettermiddagen.

Flaggene henger fortsatt oppe etter barnehagens Juni-festival feiring
Inne på den ene avdelingen
Trehytte på utelekeplassen
Grønnsakshagen
Sykkelbane

Centro de Ensino Fundamental 02 da Estrutural

Den andre barnehagen vi besøkte var en kombinert barnehage og skole, Centro de Ensino Fundamental 02 da Estrutural. Her ble vi møtt av Monica, assisterende styrer, og Aldecilene, student ved UnB og tidligere ansatt i barnehagen. Denne skolen ligger i den fattige delen av Brasilia og det første som møtte oss da vi kom var høye murer og piggtråd. Det er vakter på skolen hele døgnet, for å ivareta barnas og lærernes sikkerhet. Omtrent halvparten av barna på skolen kommer fra den aller fattigste delen av Brasilia. Alle barna får to måltid på skolen hver dag, og for flere av barna er dette de eneste måltidene de spiser de dagene. Skolen har et stort kjøkken med egen kokk som sørger for mat til alle. Skolen har totalt 1500 barn i alderen 4-10 år. Halvparten er der om formiddagen og halvparten om ettermiddagen.

Grøntareal mellom klasserommene
Masse god frukt på kjølelageret

Centro de Educação Infantil 04 de Taguatinga

Den tredje barnehagen vi besøkte var Centro de Educação Infantil 04 de Taguatinga. Her ble vi vist rundt av styrer, en koordinator og Aldecilene som jobber med de yngste barna. Barnehagen har 7 grupper med 4-5 åringer, 17 barn i hver gruppe. Totalt ca 240 barn, halvparten om formiddagen og like mange om ettermiddagen. Barnehagen er godt utstyrt med ulike rom/områder for fysisk aktivitet: bl.a. utendørs gymsal under tak, lekeplass, sykkelbane og svømmehall. Alle disse rommene er jevnlig i bruk av alle barna til faste tider. Barnehagen bruker i liten grad områdene utenfor gjerdene, da disse områdene er mindre trygge nå enn før.

Utelekeplass
Utendørs gymsal
Koselig samlingsplass under et stort tre
Bibliotek

Ressurssentre

Både i Estrutural og i Taguatinga har de et ressurssenter med flere assistenter og spesial pedagoger som bistår enkelt barn/elever ved behov. De har også en egen spesial pedagogisk avdeling for barn under 3 år med fysiske utfordringer. Her kan barn og foreldre komme og få veiledning og trening sammen med spesial pedagoger. En utfordring er at for å kunne benytte disse, må barnet ha en diagnose. Premature barn får automatisk tilbud, det samme gjelder barn med Down syndrom. For andre barn med behov kan det være vanskeligere å få en diagnose, bl.a. pga økonomi. Dersom barnehagen/skolen oppdager at et barn har behov for mer hjelp, bistår de foreldrene med å samle inn penger ved å arrangere basar el.l. slik at foreldrene kan ta med barna til en privat doktor og på den måten få hjelp raskere enn gjennom det kommunale helsesystemet.

Spesial pedagogisk avdeling for barn under 3 år

Erasmus+ muligheter

Jeg er utrolig takknemlig for at jeg har fått anledning til å oppleve alt jeg fikk oppleve. Jeg ser virkelig fram til besøk fra Brasil vinteren 2025, finansiert gjennom det samme Erasmus+ prosjektet.


In English

At work in Brasília

As part of a Erasmus+ project, I spent two weeks working in Brasília, Brazil, this summer. It was two interesting and educational weeks. I attended several seminars and meetings at the University of Brasília (UnB). I also participated in meetings with employees at the Brazilian Ministry of Education, the Norwegian Embassy and the EU delegation in Brasília, and at a private university (CEUB). In addition to this, I also visited three kindergartens/schools.

The Erasmus+ project is a collaborative project between the Department of Early Childhood Education at the University of Stavanger and the Faculty of Education at UnB. I was very well taken care of by my contacts during my stay, Professor Cristina Madeira-Coelho and Dr. Rhaisa Pael Farias.


University of Brasilia

UnB is a large public university with about 5,000 employees (scientific and administrative) and about 42,000 students. It was established in 1962.

LEEI

On the very first day of my stay, I met kindergarten teachers and lecturers in the continuing education program «Reading and Writing in ECEC» (LEEI). This is a program funded by the Brazilian Ministry of Knowledge, aimed at strengthening kindergarten teachers’ knowledge of early literacy.

Animation in kindergarten

In the second week, I held a workshop for the LEEI group about animation, with the same kindergarten teachers and lecturers I met the week before. The workshop started with me talking about digital technology as a pedagogical tool in kindergartens, focusing on digital storytelling and animation. Afterwards, the kindergarten teachers created their own animated movies. They were very well-prepared. Prior to the workshop, Rhaisa and I had subtitled the English version of the FILIORUM resource «Young children creating animated movies» into Portuguese. Earlier the same day, the teachers had created a story and planned the sets. Several of them had brought various materials they used for the sets and props.

The economic conditions are completely different in Brazil compared to Norway. Tablets are not common in kindergartens in Brazil. Therefore, we only used smartphones and the StopMotionStudio app. But the joy of creating something new, using a smartphone and a free app, various craft materials, a large dose of creativity, and lots of humor was clearly noticeable and very apparent! There was a lot of laughter and joy, as always when kindergarten teachers use their creativity to make animated movies. The workshop ended with joint reflection and discussion.

Norwegian kindergartens and childhood

I also gave a presentation for kindergarten teacher students, lecturers, and kindergarten staff about Norwegian kindergartens and childhood. In this lecture I had included many pictures from Norwegian kindergartens. Afterwards, we had a long and good discussion regarding the topic.

All my presentations were held in English, but with Portuguese text on the PowerPoint-slides to make it easier for the audience to follow. A big thank you to Rhaisa who translated everything and acted as an interpreter! Even at the university, very few people speak English, so the language was a major challenge.

Research from Norway and Brazil

At the third seminar I attended, research from both Norway and Brazil was presented: «International Colloquium on Childhood Studies: Meetings between Brazil and Norway.» The seminar was organized by the research group IMAGEM at the Faculty of Physical Education at UnB. The focus of my lecture was digital technology and children: «Digital production created by six Norwegian children.» In addition to me, three other researchers from IMAGEM presented their research. The seminar ended with a good discussion between us presenters and the audience. Two professional interpreters also participated in this seminar. They translated everything that was said (from English to Portuguese when I spoke, and vice versa when the others spoke). It worked very well and contributed to a very nice and interesting dialogue both among us presenters and with the audience.


Education in Brazil

There is a strong political focus on ensuring education for all in Brazil. Children have a legal right to childcare from birth, and public childcare is free. However, there are few kindergartens that offer places for the youngest children, and most of these are private (and therefore not free). Kindergarten is mandatory for 4- and 5-year-olds. Children start school when they are 6 years old. One way to ensure education for all children is by offering half-day programs. This applies to
both kindergartens and schools. One group of children and teachers is in the kindergarten/ school in the morning, approximately from 7:00 AM to 12:00 PM. Then another group of children and teachers uses the same facilities in the afternoon, approximately from 1:00 PM to 6:00 PM. While the children are in the kindergarten/school, the teachers are with them all the time. All planning and meetings are done when the children they are responsible for are not present.

Brazilian school-children were severely affected during the pandemic, especially those in public schools. These were physically closed longer than private schools, and hardly any digital teaching was offered. As a result, there is now an extra strong political focus on strengthening the competence of teachers in kindergartens and schools, to give children the best possible start and to help teachers meet the many challenges they face in everyday life. The LEEI project is an example of such an arrangement for kindergarten teachers, and similar arrangements have also been established for school teachers. There is also a shortage of teachers both in kindergartens and schools, and a low application rate for teacher education programs. In other words, some of their challenges are the same as in Norway.


Kindergarten Visits

During my visit, we also had time for three kindergarten visits.

Jardim De Infância 21 De Abril

The first kindergarten we visited was Jardim De Infância 21 De Abril. Here, we were greeted by a group of eager children who showed us around along with the vice principal and a special education teacher. The kindergarten was opened in 1959 and is the first kindergarten in Brasília. It is located in a privileged area on a large wooded plot. The kindergarten has five classrooms, including a special education department. All the children are aged 4-5 years, and there are about 18 children in each classroom, a total of around 120 children. Half of the children and teachers are in the kindergarten in the morning, while the other half are there in the afternoon.

Centro de Ensino Fundamental 02 da Estrutural

The second kindergarten we visited was a combined kindergarten and school, Centro de Ensino Fundamental 02 da Estrutural. Here, we were greeted by the vice principal and a PE-teacher (a former employee who is now a student at UnB). This school is located in a poor part of Brasília, and the first thing we saw when we arrived were high walls and barbed wire. There are guards at the school 24/7 to ensure the safety of the children and teachers. Many of the children come
from the poorest part of Brasília. All the children receive two meals at school every day, and for several of the children, these meals are the only meals they eat those days. The school has a large kitchen with its own chef who provides food for everyone. The school has a total of 1,500 children aged 4-10 years. Half of the children and teachers are there in the morning and the other half in the afternoon.

Centro de Educação Infantil 04 de Taguatinga

The third kindergarten we visited was Centro de Educação Infantil 04 de Taguatinga. We were shown around by the director, a coordinator, and a PE-teacher at the resource center. The kindergarten has 7 groups of 4-5-year-olds, 17 children in each group. A total of about 240 children, half of them in the morning and the other half in the afternoon. The kindergarten is well-equipped with various rooms/areas for physical activity: including an outdoor gym under a
roof, a playground, a bike track, and a swimming pool. All these rooms are regularly used by all the children. The kindergarten rarely uses the areas outside the fences, as these areas are less safe now than before.

Resource Centers

Both in Estrutural and Taguatinga, they have a resource center with several assistants and special education teachers who assist individual children/pupils as needed. They also have a special education department for children under 3 years old with physical challenges. Here, children and parents can come and receive guidance and training together with special education teachers. One challenge, however, is that to be able to use these services, the child must have a diagnosis. Premature children are automatically offered a place, and also children
with Down syndrome. For other children it can be more difficult to get a diagnosis, partly due to economic reasons. If the kindergarten/school discovers that a child needs more help, they assist the parents in raising money by organizing bazaars or similar events so that the parents can take the children to a private doctor and thus get help faster than through the municipal health
system.


Erasmus+ opportunities

I am incredibly grateful for the opportunity to experience everything I did. It has been an amazing and very enriching experience! I am really looking forward to the return visit from Brazil in the winter of 2025, funded through the same Erasmus+ project.


Publisert:

Skrevet av:

.

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.